29 jun 2020

Helga Falkum Enerhaug

Online Edtor and Customer Supporter

Sådan afholder du ferie i samtidighedsferien

Når den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020, går vi over til det, der hedder samtidighedsferie. Hvordan adskiller samtidighedsferien sig fra den ferie, vi kender?

Den helt store ændring fra den gamle til den nye ferielov, er overgangen til samtidighedsferie.

Samtidighedsferie betyder, at vi kan optjene og afholde vores ferie over den samme periode. Tidligere har vi haft forskudt ferie, hvilket betyder, at optjeningsperioden har ligget året før afholdelsesperioden.

Fra den 1. september behøver vi altså ikke vente med at bruge af de opsparede feriemidler. Hvordan fungerer det i praksis?

Optjene og afholde ferie i samme periode

I den gamle ferielov har vi været vant til at holde ferie forskudt af optjeningsperioden. Det vil sige, at de feriepenge, der blev optjent i løbet af et kalenderår, kunne vi holde ferie for fra den 1. maj til den 30. april det efterfølgende år.

Fra den 1. september bliver det anderledes. Nu kan vi holde ferie løbende i takt med, at vi optjener den. Optjeningsperioden i samtidighedsferien går fra den 1. september til den 31. august det efterfølgende år. Det vil sige en periode på 12 måneder – som tidligere.

 

Afholdelsesperioden løber over de samme 12 måneder, som feriepengene bliver optjent – og så lige 4 måneder mere. Denne periode strækker sig altså fra den 1. september til den 31. december i det efterfølgende år.

Vi optjener 2,08 feriedage per måned i samtidighedsferien. Over et år giver det 25 feriedage – altså lige så mange som i den gamle ferielov. Hovedferieperioden løber fra den 1. maj til den 30. september, hvor medarbejderen har ret til 3 ugers sammenhængende ferie.

Forskudsferie

Som arbejdsgiver kan du lave en aftale med dine medarbejdere om, at de må holde betalt ferie på forskud, hvis de ikke har nået at opspare feriedagene, inden de vil holde ferie. Det kaldes forskudsferie, og skal ikke forveksles med ferieforskud

Der kan for eksempel være brug for at tildele forskudsferie, hvis nogle af dine medarbejdere gerne vil holde efterårsferie i år. Hvis de ikke har overført ferie fra det korte ferieår, har de nemlig kun 2,08 betalte feriedage tilbage, når vi kommer til oktober. Med forskudsferie kan de få nogle feriedage på forskud, der endnu ikke er opsparet, som så bliver trukket efterfølgende.

Fordele ved samtidighedsferien                                                                 

Samtidighedsferie er en klar fordel for de medarbejdere, der er nye på arbejdsmarkedet. I den gamle ferielov skulle medarbejdere i nogle tilfælde arbejde mere end et år, før de havde opsparede feriemidler at holde ferie for. Nu har de opsparede feriemidler tilgængelige allerede efter at have arbejdet en måned.

Samtidighedsferiens 16 måneder lange afholdelsesperiode giver fleksibilitet til alle lønmodtagere, da vi for eksempel kan vælge at holde noget af vores ferie til efterårsferien eller juleferien, selv om det nye ferieår starter den 1. september.

 

Vil du vide mere om samtidighedsferien? Så kan du tilmelde dig vores ferielovskursus, hvor du får nyttig viden om alt det, der har med den nye ferielov at gøre.

Du kan også holde øje med vores ferielovsside, hvor du kan finde mere information og relevante artikler om den nye ferielov.

Emner:

Ferielov

Relaterede artikler