25 mar 2022

Anne Mette Carlsen

Marketing Assistent

Forbered dig bedst muligt, når din medarbejder skal på barsel

Når de nye barselsregler træder i kraft, den 2. august 2022, skal vi alle forberede os på, at både vores mandlige og kvindelige kolleger kan være fraværende i en længere periode, når familien forøges. Her er det vigtigt at overveje, hvordan du sikrer den daglige arbejdsgang bedst muligt i medarbejderens fravær.

Med de nye barselsregler, er der nu lige barsel til begge forældre. Det betyder også, at der er en større chance for, at en af dine medarbejdere er fraværende i en længere periode. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du som arbejdsgiver kan håndtere barselsfraværet bedst muligt.

Planlæg i god tid

Medarbejderen er forpligtet til at varsle sit fravær i god tid. Hvis det er en kvindelig medarbejder, skal hun varsle sin barsel tre måneder før forventet fødselsdato, mens din mandlige kollega skal varsle det fire uger før forventet fødsel. I begge tilfælde får du som arbejdsgiver god tid til at planlægge medarbejderens fravær, og sikre dig, at de arbejdsopgaver, den pågældende medarbejder plejer at løse, bliver varetaget af andre.

 

Uddelegér og udnyt dine ressourcer

Du kan med fordel undersøge, om det er muligt at uddelegere medarbejderens opgaver til flere medarbejdere, således at ingen af de tilbageværende medarbejdere føler et markant forøget arbejdspres. Her er det også vigtigt at vurdere, om arbejdsopgaverne kan løses af de nuværende medarbejdere, eller om du skal finde en ny kollega til at håndtere opgaverne under barselsfraværet. Hvis du vurderer, at arbejdsopgaverne bedst håndteres af én person, kan det være en klar fordel at rekruttere en medarbejder til et barselsvikariat, for at undgå at belaste dine nuværende medarbejdere. Vær dog opmærksom på, at det kan tage lang tid at finde den helt rigtige kandidat, hvorfor du bør tage denne beslutning tidligt i forløbet. Vælger du som arbejdsgiver at uddelegere opgaverne internt i virksomheden, giver du dine medarbejdere plads til at tilegne sig nye kompetencer, der gavner både virksomheden og medarbejderen.

 

Få maksimalt udbytte af tiden

Uanset om du vælger at give arbejdsopgaverne til en kollega i teamet, eller om du ansætter en ny, er det en god idé at sørge for så blød en overgang som muligt. Når din medarbejder melder barsel, kan du med fordel påbegynde onboarding, så snart du ved, hvem der skal overtage opgaverne i fraværsperioden. Lad din medarbejder skygge den kollega, der skal på barsel, så I sikrer, at opgaverne bliver overleveret på en letforståelig måde. På den måde optimerer du din medarbejders tid, når jeres kollega er på barsel.

Emner:

Barsel HR Regler og love

Relaterede artikler