30 apr 2020

Helga Falkum Enerhaug

Online Editor and Customer Supporter

Det skal du være opmærksom på ved udbetaling af ferietillæg i overgangsperioden

Det nye ferieår er netop startet, og her i overgangsperioden til den nye ferielov er der nogle ting, der er anderledes for dig og dine medarbejdere. Dette gælder også ferietillægget, der kommer til at være lidt lavere end normalt.

Hvis du har ansatte, der får løn, når de afholder ferie, har de også krav på et ferietillæg, der svarer til minimum 1 % af deres ferieberettigede løn. Ferietillægget bliver oftest udbetalt som et samlet beløb i starten af det nye ferieår, som indtil nu har betydet starten af maj måned.

Hvad er årsagen til, at der udbetales mindre i ferietillæg her i overgangsperioden?

Optjeningsår med færre måneder

Den 1 % af den ferieberettigede løn, der udgør ferietillægget, er i dette ferieår baseret på den løn, der blev optjent fra den 1. januar til den 31. august 2019. Det vil sige, at det er baseret på 8 måneders løn, og ikke 12 måneder som normalt.

Ferietillægget er korrigeret forholdsmæssigt, og derfor får dine medarbejdere et mindre ferietillæg i overgangsperioden, end de er vant til.

Hvad med ferietillægget for resten af 2019?

I overgangsperioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020, optjener man feriepenge som sædvanlig. Men i stedet for, at dine medarbejdere får dem udbetalt, bliver de indefrosset i Lønmodtagernes Feriemidler.

Ferietillægget indgår også i de optjente feriepenge i denne periode. Det er inkluderet i de 12,5 % af den ferieberettigede løn for perioden, der indefryses i fonden.

Så selv om ferietillægget, der bliver udbetalt mellem den 1. maj og den 31. august, er lavere end tidligere, betyder det ikke, at dine medarbejdere mister penge i forbindelse med overgangen til den nye ferielov.

Ferietillæg i den nye ferielov

Efter den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020, går dine medarbejdere tilbage til at optjene minimum 1 % af deres ferieberettigede løn som ferietillæg. Det eneste, der kommer til at ændre sig er, hvornår ferietillægget bliver udbetalt. Her har du som arbejdsgiver to muligheder:

  1. Du kan vælge at udbetale ferietillægget over to omgange. Ferietillægget for de første ni måneder skal udbetales med lønnen for maj måned, og ferietillægget for de sidste tre måneder skal udbetales sammen med medarbejderens løn for august.
  2. Du kan vælge at udbetale medarbejderens ferietillæg samtidig med, at feriedage afholdes. 

 

Har du flere spørgsmål til overgangsperioden og den nye ferielov, kan du fra den 10. maj igen tilmelde dig vores ferielovskursus på Lønskolen. Her bliver du klædt godt på til at forstå, hvad ændringerne går ud på, og hvilke forhold du skal være opmærksom på i de to perioder.

Emner:

Ferielov Regler og love Lønadministration

Relaterede artikler