Løngennemsigtighed

Alt det du skal vide om det nye EU-direktiv om løngennemsigtighed

Den 7. juni 2026 skal det nye EU-direktiv om løngennemsigtighed træde i kraft i Danmark. Hos Lessor er vi klar til at give dig overblikket over, hvad vi ved lige nu, hvad du kan forvente af direktivet - og hvad du kan gå i gang med allerede for at blive klar. Læs med her på siden.

Baggrunden for EU-direktivet

Tal fra EU viser, at der i hele EU er 12 % forskel på mænd og kvinders løn, også når man tager højde for forskelle i uddannelse, deltid/fuldtid, sektor og lignede. EU har et ønske om at udligne denne forskel, og et af midlerne er de nye regler om løngennemsigtighed.

Formålet med reglerne er, at mere åbenhed og offentlighed om lønninger i forskellige brancher og fag vil skabe grundlag for mere lige løn mellem kønnene.

Direktivet er vedtaget – vi venter på lovgivningen

Direktivet om løngennemsigtighed er allerede vedtaget i EU. Vi venter nu på, at dette direktiv bliver implementeret i de enkelte EU-lande senest 7. juni 2026. Det gælder også for Danmark, hvor den aktuelle lønforskel er på 14 %. Hvis Danmark ønsker at leve op til ligelønsloven, der blev vedtaget i 1976, er der behov for handling.

Det er vigtigt at understrege, at de danske regler ikke er vedtaget endnu. Vi ved derfor endnu ikke, hvordan Danmark konkret planlægger at implementere EU-direktivet. Et direktiv indeholder normalt minimumsregler, og det derfor allerede nu muligt helt overordnet at redegøre for de krav, der bliver til danske virksomheder.

Konsekvenser ved overtrædelse

Hvis en medarbejder kan påvise lønforskelle, er der tale om såkaldt omvendt bevisbyrde. Det betyder, at det ikke er medarbejderen, men arbejdsgiveren, der skal bevise, at der ikke forekommer løndiskrimination.

Bliv klar til de nye regler. Få opdateringer og vær på forkant med lovændringerne.

FAQ

  • Hvorfor skal vi have regler om løngennemsigtighed?

    Tal fra EU viser, at der i hele EU er 12 % forskel på mænd og kvinders løn, også når man tager højde for forskelle i uddannelse, deltid/fuldtid, sektor og lignede. EU har et ønske om at udligne denne forskel, og et af midlerne er de nye regler om løngennemsigtighed. 

    Formålet med reglerne er, at mere offentlighed omkring lønninger i forskellige brancher og fag vil skabe grundlag for mere lige løn mellem kønnene.  

  • Er det nye regler?

    De kommende regler om løngennemsigtighed er nye, og baggrunden for, at de skal indføres, er et direktiv endelig vedtaget af EU i 2024. I Danmark er reglerne om ligeløn imidlertid ikke nye, da vi siden 1976 har haft en ligelønslov, der hjemler, at mænd og kvinder skal have samme løn for samme arbejde eller arbejde af samme værdi.

  • Skal mænd og kvinder altid have samme løn?

    Der er ikke et krav om, at to personer af hvert sit køn skal have samme løn. Men det er et krav, at hvis en mand og en kvinde udfører det samme arbejde eller arbejde af samme værdi, så skal de have den samme løn.

    Eventuelle lønforskelle vil dermed skulle forklares med saglige og kønsneutrale kriterier.

  • Hvordan inddeler vi medarbejderne i kategorier?

    For at opnå den ønskede løngennemsigtighed skal virksomheder inddele alle stillinger i kategorier, hvor en kategori består af jobfunktioner, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. På den måde vil det være muligt for en medarbejder at kontrollere, om vedkommende får en tilsvarende løn ved at sammenligne med de øvrige ansatte i gruppen (fordelt på køn).  

  • Hvad er saglige kriterier?

    Ved inddeling af medarbejdere i kategorier, skal virksomheden også angive de kriterier, der ligger til grund for tildelingen. Der stilles ikke specifikke krav til, hvilke kriterier, man opstiller, men de skal være kønsneutrale og så objektive som muligt.

    Saglige kriterier kan for eksempel være uddannelse, erfaring, stillingsniveau, ansvar, branche, udbud/efterspørgsel, performance eller lignede.

  • Gælder kravet om at inddele medarbejdere i kategorier for virksomheder i alle størrelser?

    Udgangspunktet er, at alle virksomheder skal inddele deres stillinger i kategorier, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi med angivelse af, hvilke (objektive og kønsneutrale) kriterier, der danner baggrund for de enkelte kategorier og virksomhedens løndannelse generelt. Disse kriterier skal gøres tilgængelige for medarbejderne.

    Når kravet omfatter alle virksomheder, er det, fordi enhver medarbejder uanset ansættelsesforhold, skal kunne se sin løn sammenlignet med løn i tilsvarende job-funktioner/kategorier i virksomheden (opdelt på køn).

    For at sikre at lønstatistik kan være anonym, giver direktivet mulighed for, at de nationale regler kan fraviges for de allermindste virksomheder. Så om man vælger det i Danmark, eller hvad grænsen eventuelt bliver, vides ikke.

  • Hvem skal lave lønstatistik?

    Alle virksomheder med mere end 100 ansatte skal udarbejde en lønstatistik, der giver et overblik over lønforskelle mellem mænd og kvinder, der udfører det samme arbejde eller arbejde af samme værdi.

    Virksomheder mellem 100-249 ansatte skal udarbejde lønstatistik udarbejdes hvert tredje år, mens virksomheder med 250 ansatte eller derover skal udarbejde lønstatistik hvert år.

  • Er der nye krav i forbindelse med rekruttering?

    Når en stilling slås op, skal løn eller lønramme fremover være angivet i stillingsopslaget eller oplyses inden jobsamtalen. Det er endnu uklart, om disse oplysninger skal gives på forhånd eller kun oplyses ved henvendelse.

    Til gengæld er det klart, at det fremover vil være ulovligt at spørge ansøgere om tidligere eller løn i nuværende stilling.

  • Hvad er et lønspænd?

    Når en ny stilling skal besættes, har man nogle gange helt fast bestemt, hvad lønnen er, og den er ikke til forhandling. Det er dog mere almindeligt, at virksomheden har et lønspænd, altså et minimums- og et maksimumsbeløb, hvorimellem lønnen fastlægges ud fra kvalifikationer og forhandling.

    Med de nye regler har en potentiel kandidat krav på at oplyst, hvilket lønspænd, der er i jobbet, og også hvilke kriterier, der lægges vægt på ved valg af kandidaten.

  • Hvad gør vi, hvis vi opdager, at der er lønforskelle?

    Viser lønstatistik lønforskelle på over 5 % mellem kvinder, og disse ikke kan forklares med objektive og kønsneutrale kriterier, skal virksomheden igangsætte et løngennemsyn i samarbejde med medarbejderrepræsentanter. 

  • Hvem skal bevise eventuel lønforskel?

    Hvis en medarbejder kan påvise lønforskelle, er der tale om såkaldt omvendt bevisbyrde. Det betyder, at det ikke er medarbejderen, men arbejdsgiveren, der skal bevise, at der ikke forekommer løndiskrimination.

  • Kan vi få bøder, hvis der viser sig at være lønforskelle?

    I EU-direktivet står der, at de nationale love skal indeholde bestemmelser om kompensation og bøder. Kompensation vil typisk betyde, at en medarbejder, der har fået for lidt i løn, kan kompenseres for det, og samtidig kan der udstedes bøder til virksomheden for at forskelsbehandle. Hvordan dette helt præcist bliver formuleret og udmønter sig i dansk ret, vides endnu ikke.

  • Hvornår træder nye regler i kraft?

    De nye regler om løngennemsigtighed skal vedtages i Danmark senest 7. juni 2026. Det er derfor vigtigt at pointere, at de danske regler ikke er vedtaget endnu. Forventningen er, at regeringen ved Folketingets åbning i oktober meddeler, hvornår de i det nye folketingsår planlægger at fremsætte det danske lovforslag.

  • Bliver reglerne de samme i alle EU-lande?

    Et EU-direktiv indeholder en række minimumsregler, som de enkelte lande skal medtage i deres nationale lovgivning. De enkelte lande kan dog lave skarpere regler, og der hjemles også frihed til gennemførelse og proces.

  • Hvad er forskellen på EU’s CSRD-direktiv og EU-direktivet om løngennemsigtighed?

    ESG-rapportering efter EU’s CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive) handler om, at virksomheder skal redegøre for deres bæredygtighed. Det vil sige, hvordan de arbejder med miljø, sociale forhold og ansvarlig ledelse (Environmental, Social, Governance). Det er en bred rapportering, som dækker mange områder, herunder f.eks. klima, menneskerettigheder, arbejdsmiljø og ligestilling.

    EU-direktivet om løngennemsigtighed er noget andet. Det handler kun om ligeløn mellem mænd og kvinder. Direktivet stiller konkrete krav om gennemsigtighed i lønforhold, herunder oplysning om lønspænd, indrapportering af lønforskelle og adgang til lønoplysninger.

    CSRD/ESG = Bred bæredygtighedsrapportering (inkl. sociale forhold).

    Løngennemsigtighedsdirektivet = Fokus på ligeløn og åbenhed om løn.

    De to direktiver er altså adskilte, men de kan begge kræve rapportering af data om medarbejdere og ligestilling.

     

2023

EU-direktiv vedtaget

EU-direktivet blev vedtaget i EU Parlamentet tilbage i 2023 for at skabe ligeløn og løngennemsigtighed i EU. 

Oktober 2025

Lovforslag fremsættes i Folketinget

For at loven kan nå at blive implementeret i rette tid, må Folketinget i oktober fremsætte forslag til lovforslag om hvordan EU-direktivet skal løses i Danmark, hvor der lige nu er en lønforskel på 14 % mellem kønnene ifølge Danmarks Statistik. 

Juni 2026

Dansk lov skal være implementeret

Senest den 7. juni skal EU-direktivet være implementeret i Danmark.